Mijn winkelwagen
Een aanvraag sturen

Constructietypes houten gebouwen

Het soort constructie dat u kiest is een uiterst belangrijke keuze, die niet alleen invloed heeft op de manier waarop het gebouw wordt gemonteerd, maar ook op een groot aantal eigenschappen ervan. Aangezien ons assortiment producten bevat met verschillende soorten bouwconstructies, geven wij hieronder een overzicht van de opties. Zo kunnen we hopelijk uw vragen rond het type constructie beantwoorden. U vindt hier informatie over onze:

• Houten wandconstructie (tand en groef)
- Enkele houten wand (enkele laag)
- Enkele houten wand met verticale houten bekleding
- Dubbele houten wand (dubbele laag)
• SIP-constructie (Constructief Geïsoleerde Panelen)

Houten wandconstructie (tand en groef)

In elkaar grijpende planken met dubbele tand- en groefprofielen worden gebruikt voor alle blokhutten in ons assortiment. De planken worden op elkaar gelegd en in de hoeken vastgezet, waardoor er een veilige en stevige structuur ontstaat. Dit type gebouw is gemakkelijk in elkaar te zetten door mensen die enige ervaring hebben met doe-het-zelfprojecten. Bovendien kan het gebouw jaren meegaan als het op de juiste manier wordt onderhouden.

De planken van langzaam gekweekt vurenhout overlappen elkaar volledig en laten geen openingen achter. De tand- en groefconstructie garandeert dat het gebouw luchtdicht is, waardoor de kou en de regen geen ruimte hebben om het gebouw binnen te dringen. De planken zullen ook niet snel beschadigd raken tijdens de montage.

Onze gebouwen met houten wanden hebben één van de volgende kenmerken:
1. Enkele houten wand (enkele laag)
2. Enkele houten wand met verticale houten bekleding
3. Dubbele houten wand (dubbele laag) 

 


Enkele houten wand (enkele laag)

Zoals de naam al aangeeft, bestaan houten gebouwen met één laag hout uit enkelvoudige wanden van verschillende dikte. Ze worden gebruikt in gebouwen die geen thermische isolatie nodig hebben.

 


• Een houten wand van 28 mm dik wordt meestal gebruikt voor kleine tuinhuisjes en blokhutten.
• Een houten wand van 34 mm dik wordt gebruikt voor diverse kleine zomerhuisjes of voor gebouwen met opbergruimtes zoals tuinhuisjes, voor prieeltjes en andere kleine gebouwen.
• Een houten wand van 44 mm dik wordt gebruikt voor de meeste van onze producten. Deze wand maakt het gebouw meer luchtdicht en zorgt zo voor meer stabiliteit, stevigheid en een betere warmte-isolatie.
• Een houten wand van 66 mm dik verlengt de levensduur van een blokhut met enkele wand aanzienlijk en zorgt voor een betere warmte- en geluidsisolatie. Dit type gebouw is bestand tegen sterke wind en hagel. Een dikte van 66 mm wordt gebruikt voor blokhutten, bijgebouwen, tuinkamers en tuinkantoren.
• Een houten wand van 80 – 300 mm dik is beschikbaar als project op maat – dit soort gelijmd hout is duurder, maar als het gebouw groot is en het gebied waar u woont veel sneeuw te verduren krijgt, houdt deze constructie beter stand en is de kans op schade kleiner. Het hout zelf behoudt na verloop van tijd beter zijn vorm – de natuurlijke vervorming is veel kleiner dan bij massief hout. Het gebouw is daardoor steviger en heeft een veel betere isolatie dan massief hout dat wordt gebruikt voor enkelwandige hutten van 28 mm tot 66 mm. 

 


Enkele houten wand (enkele laag) met verticale houten bekleding

Voor een betere isolatie en voor de structurele en visuele kwaliteiten raden wij een houten wand aan die bekleed is met verticale buitenplanken. De constructie wordt zo versterkt met een extra laag houten planken die de luchtdichtheid van de wand garanderen. Hierdoor kunt u rekenen op minder vervormingen van het hout na verloop van tijd, een betere stevigheid en een betrouwbare geluids- en warmte-isolatie. Bovendien is het gebouw ook beter beschermd tegen wind en andere weersinvloeden.

Voor wanden met een dikte van 44 of 34 mm gebruiken we een houten bekleding van 20 mm – hierdoor zijn er wandopties met 64 mm (44 + 20 mm) of 54 mm (34 + 20 mm) hout.

Als u kiest voor een enkele houten wand met gevelbekleding, kunt u een extra isolatielaag aanbrengen in de spouw tussen de gevelplanken en de houten wand, voor nog meer warmte. De gevelbekleding geeft het gebouw niet alleen een heel andere, moderne uitstraling, maar ook meer stabiliteit en stevigheid. 

 


1 - Zonder isolatie
2 - Met isolatie

Het belangrijkste verschil tussen dit type constructie en modellen met een dubbele wand is dat een enkele wand met gevelbekleding de kans op vervorming van het hout uitsluit. Door te kiezen voor dit type constructie bespaart u aanzienlijk op de buitenafwerking, aangezien deze al in de prijs is inbegrepen. De gevelbekleding geeft onze moderne modellen ook een meer verfijnde uitstraling.

Opmerking: de constructie van 44 + 20 mm is ook ideaal voor grotere woongebouwen, omdat deze een betrouwbare, dikke constructie in meerdere lagen omvat (44 mm dikke muur binnen als afwerking, het houten frame, twee lagen houten balken en de buitenafwerking).

Dubbele houten wand (dubbele laag)

Een gebouw met een dubbele wand bestaat uit twee lagen hout met daartussen een spouw. Onze modellen met dubbele wand zijn meestal uitgevoerd met houten wanden van 34 + 34 mm (68 mm hout) of houten wanden van 44 + 44 mm (88 mm hout). De spouw tussen de houten wanden wordt meestal gebruikt voor isolatie. 

 


1 - Zonder insulatie
2 - Met insulatie

De 34 + 34 mm geïsoleerde versie wordt gewoonlijk gebruikt voor verschillende soorten gebouwen, van tuinhuisjes tot grotere woonhuizen. De keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder uw wensen met betrekking tot isolatie, de regio waarin u woont en de weersomstandigheden, de geldende wetgeving en natuurlijk uw budget.

De 44 + 44 mm geïsoleerde versie wordt aanbevolen voor een optimale warmte-, geluids- en vochtisolatie. Dit is de populairste geïsoleerde versie die wordt gebruikt voor het merendeel van onze grote woongebouwen.

Gebouwen met SIP-constructie (constructief isolerende panelen)

Met SIP's (Structural Insulated Panels of Constructief Geïsoleerde Panelen) wordt een constructietype bedoeld dat bestaat uit OSB3-panelen met in het midden isolatiemateriaal (polystyreenschuim). Dit bouwtype wordt bij ons meestal voorzien van verticale houten bekleding als een extra laag. Het wordt vooral gebruikt voor eigentijds ogende tuinkamers en kantoren. 

 


Dit zijn de belangrijkste voordelen van dit type constructie:

1. Gebouwen van hogere kwaliteit met een gegarandeerde lange levensduur. Het gebouw dat u kiest, zal steviger zijn en is ook beter bestand tegen ongunstige weersomstandigheden. Bovendien verliest het hout na verloop van tijd zijn vorm niet – er is geen ruimte voor het hout om uit te zetten of te krimpen.
2. De beste prijs-kwaliteitverhouding. Wanneer u kiest voor een gebouw met SIP-constructie, omvat de totale prijs ramen en deuren van PVC, dakbedekking en andere elementen waarvoor u anders extra zou moeten betalen.
3. Isolatie van hogere kwaliteit. U kunt van het gebouw een betere en duurzamere isolatie verwachten, met inbegrip van geavanceerde thermische, geluids- en vochtisolatie.
4. Gebouwen gemaakt met SIP-technologie hebben een moderne, strakke uitstraling door de verticale gevelbekleding en andere structurele elementen, zoals de ramen en deuren van PVC.

Bekijk onze PREMIUM modellen gemaakt met SIP-technologie!

Hiermee hebben we alle verschillende bouwtypes besproken, maar mocht u toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via ons telefoonnummer +31208905588 of stuur een e-mail naar [email protected] .