Mijn winkelwagen
Een aanvraag sturen

Isolatie

Een van de belangrijkste factoren die bepalen of een houten geprefabriceerd gebouw, zoals een tuinkamer, een buitenkantoor of een houten woonhuis, het hele jaar door comfortabel te gebruiken is, is de isolatie.  Elk van deze elementen is van vitaal belang: het isoleren van de wanden, het dak en de vloer met hoogwaardige materialen en het voorzien van dubbele beglazing in de ramen en deuren. Laten we de voordelen van een goede isolatie eens in detail bekijken:

De mogelijkheid om het hele jaar door in uw blokhut te wonen
Of u nu een permanente woning zoekt of een tijdelijk tuinkantoor waar u uw werk kunt doen, in een geïsoleerd gebouw kunt u het hele jaar door terecht zonder dat u rekening moet houden met ongunstige omstandigheden.

• Bespaar op uw energiekosten
Door de natuurlijke isolerende eigenschappen van het hout warmt de binnenkant van de blokhut gedurende de dag snel op en wordt de warmte goed vastgehouden, zodat u aanzienlijk kunt besparen op uw energiekosten en volop kunt genieten van de gezellige sfeer.

• Bescherming van uw houten gebouwen tegen vocht
Vocht in de omgeving kan schimmel, verrotting, verkleuring en schade aan de constructie veroorzaken – goede isolatie is daarom uiterst belangrijk als u uw blokhut bouwt in een vochtiger klimaat.

• Beveiliging van uw bezittingen
Een goede isolatie is ook zeer belangrijk voor opslagruimten zoals houten bergingen of garages, zodat uw spullen steeds op de juiste temperatuur bewaard worden en in perfecte staat blijven.

Hoe werkt isolatie?

Isolatie bestaat uit een extra laag van speciaal ontworpen, dik materiaal waarmee de temperatuur, de akoestiek en de vochtigheid van het gebouw worden gereguleerd. Het materiaal wordt tussen de planken aangebracht – daarom moet de wand op zijn minst uit een aantal lagen bestaan om te kunnen worden geïsoleerd. De modellen die wij aanbieden om te isoleren bestaan uit gebouwen met een dubbele wand en gebouwen met een enkele wand en houten bekleding. De SIP-modellen zijn voorzien van een geïsoleerd paneel dat tussen de binnen- en buitenbekleding zit.  

 


1. Enkele houten wand met verticale houten bekleding met isolatie
2. Geïsoleerde dubbele houten wand (dubbele laag) met isolatie
3. Constructief isolerende panelen (SIP-panelen) met houten afwerking aan de binnen- en buitenkant

Welke opties zijn er voor de isolatie?

Voor uw gemak en met het oog op kostenefficiëntie kunt u kiezen uit twee soorten isolatie. Het belangrijkste verschil tussen de standaardversie en de geavanceerde versie is de dikte van het isolatiemateriaal:

De standaard isolatie bestaat uit 50 mm dik isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor de wanden, het dak en de vloer. Deze versie is uitermate geschikt voor het isoleren van gewone blokhutten, vooral hutten met seizoensgebonden gebruik, zoals zomerhuisjes of vakantiehuisjes. De isolatie van de blokhut voorkomt dat het gebouw in de zomermaanden oververhit raakt, terwijl in de koudere maanden minder energie nodig is om de optimale binnentemperatuur te bereiken.

De geavanceerde isolatie voldoet volledig aan de eisen voor thermische isolatie van residentiële gebouwen en omvat isolatiemateriaal van 120 mm dikte PIR voor de muren, 175 mm dikte isolatiemateriaal voor het dak en 200 mm dikte voor de vloer. Het dikkere materiaal zorgt voor een betere warmte-isolatie, zodat u het hele jaar door kunt genieten van comfort en gezelligheid. De geavanceerde isolatie garandeert ook de hoogste energie-efficiëntie van het gebouw (gelijk of zelfs hoger dan bij gewone metalen of betonnen constructies) en is duurzaam en milieuvriendelijk. Bovendien helpt het om het vochtgehalte binnenshuis tot een minimum te beperken en zorgt het voor een uitstekende geluidsisolatie, wat onmisbaar is voor uw wooncomfort.

Isolatie in gebouwen met houten wanden

Onze gebouwen hebben verschillende constructietypes, maar het principe van de isolatie blijft hetzelfde – het isolatiemateriaal bevindt zich tussen de planken, of het nu gaat om een blokhut met twee wanden of een enkelwandig gebouw met gevelbekleding. Laten we eens kijken naar de onderdelen die de meeste invloed hebben op het isolatieniveau: 

•Wandisolatie


De isolatieplaten worden tussen de wanden geplaatst, waarbij ze nauwkeurig aan elkaar worden bevestigd met een folietape en er naast de buitenmuur een spouw overblijft voor ventilatie. De standaard dikte van de wandisolatie bij Pineca.nl is 50 mm XPS/WOL voor de standaardisolatie en 120 mm PIR voor de geavanceerde isolatie.

• Dakisolatie


De isolatieplaten worden aangebracht tussen de dakplaten en de dakbedekking (bitumen shingles, metalen dakbedekking of EPDM-bekleding) – de standaard dikte van de dakisolatie bij Pineca.nl is 50 mm XPS/WOL voor de standaardisolatie en 175 mm PIR voor de geavanceerde isolatie.

• Vloerisolatie

De vloerisolatie voor blokhutten wordt direct onder de vloerplanken aangebracht, tussen de balken, waarbij de voegen met folietape worden gedicht. Afhankelijk van het isolatiepakket dat u verkiest, worden isolatieplaten van de gekozen breedte tussen de vloerbalken aangebracht. De standaarddikte van de vloerisolatie is 50 mm XPS voor de standaardisolatie en 200 mm PIR voor de geavanceerde isolatie.


• Ramen en deuren

Onze bouwpakketten voor blokhutten worden geleverd met ramen en deuren met dubbele beglazing – afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen voor ramen en deuren van hout of PVC. Voor een hoogwaardige warmte- en geluidsisolatie en een lange levensduur worden PVC ramen en deuren aanbevolen. Bovendien hebben ramen en deuren van PVC een slanke, minimalistische uitstraling, en dankzij de constructie van de vloer tot het plafond komt er meer daglicht naar binnen in het gebouw. 

SIP-isolatie

SIP-panelen (Structural Insulated Panels of constructief isolerende panelen) maken gebruik van OSB3-panelen met in het midden het isolatiemateriaal (polystyreenschuim). De wanden zijn geïsoleerd met EPS-isolatie van 100 mm dikte, de vloer met XPS-isolatie van 50 mm dikte en het dak met EPS-isolatiemateriaal van 150 mm dikte. De hoogwaardige materialen dragen bij tot de indrukwekkende levensduur van het gebouw. De ramen en deuren van PVC zijn bij de prijs inbegrepen, waardoor elk model met SIP-technologie de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Concreet zorgen de structurele kenmerken van de SIP-technologie voor hoogwaardige prestaties en betrouwbare thermische isolatie. Naast de eerder genoemde panelen met dik schuim in het midden, houden de verticale gevelbekleding en de interne tand-en-groef wandbekleding de warmte binnen en garanderen ze een maximale thermische efficiëntie van het gebouw. U kunt dus rekenen op uitstekende vochtwerende en warmte-isolerende eigenschappen van onze modellen met SIP-panelen!
 

Wat is gewoonlijk inbegrepen in de prijs?

U kunt zowel houten gebouwen als SIP-gebouwen met isolatie kopen.
• Als u een houten gebouw met standaardisolatie kiest, zijn het isolatiemateriaal en de ramen en deuren met dubbele beglazing bij de prijs inbegrepen. 
• Anderzijds bieden SIP-gebouwen hoogwaardige isolatie – het isolatiemateriaal, de EPDM-dakbedekking, het ademende membraan en OSB-platen met een dikte van 9 mm zijn allemaal bij de prijs inbegrepen. 
• Bij de versie met geavanceerde isolatie zijn het isolatiemateriaal en de ramen en deuren van PVC bij de prijs inbegrepen.

Als u vragen heeft over onze geïsoleerde modellen, neem dan gerust telefonisch contact met ons op via +31208905588 of via e-mail op [email protected] .