Mijn winkelwagen
Een aanvraag sturen

Bouwvergunning

Voor tuingebouwen gelden bepaalde regels, zodat ze voldoen aan de vereisten voor het verkrijgen van een bouwvergunning. Om dit proces voor u gemakkelijker te maken, hebben we een checklist opgesteld die u kunt doorlopen. Zo weet u zeker dat de door u gekozen constructie voldoet aan de wettelijke vereisten.

Tuingebouwen / carports / garages

1. Het tuingebouw moet gebouwd worden op een eigendom waar al een permanente woning op gebouwd is.
2. Er mag alleen op de begane grond gebouwd worden.
3. Het tuingebouw moet bestaan uit één verdieping.
4. Het gebouw mag alleen voor persoonlijk gebruik dienen en mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
5. Als het gebouw in de achtertuin wordt gebouwd, moet de afstand tot de weg of tot het openbare groen minstens 1 meter bedragen.
6. Als het gebouw in de zijtuin wordt gebouwd, moet de afstand tot de voortuin minstens 1 meter zijn.
7. U mag een tuingebouw zo dicht bij de grens bouwen als u wilt, maar als het naast de schutting wordt gebouwd, moet het water van het dak naar uw eigen eigendom afvloeien.
8. De nokhoogte van uw tuingebouw mag maximaal 3 meter zijn, gemeten vanaf het omliggende terrein (meestal uw tuin).
9. Als het tuingebouw op 4 meter of minder van het hoofdgebouw wordt gebouwd, mag het niet hoger zijn dan 5 meter, niet hoger komen dan 0,3 m boven de vloeren van de tweede verdieping, of niet hoger komen dan het oorspronkelijke huis.
10. Als u een grote achtertuin hebt, dan mag u een bepaalde oppervlakte bebouwen zonder vergunning. Die oppervlakte kan als volgt worden berekend:

Percentages:
100 m² achtertuin = 50% mag bebouwd worden
100 m² - 300 m² = 50 m²+ 20% van het verschil tussen uw tuinoppervlakte (X) en 100 m² (X-100)
300 m² of meer = 90 m² + 10% van de ruimte die groter is dan 300 m², maar in totaal niet meer dan 150 m² mag worden bebouwd
11. Het kan zijn dat u een bouwvergunning nodig hebt om een tuinconstructie in de buurt van een monument te bouwen. U kunt het beste contact opnemen met uw gemeente om dit te controleren.

Bijgebouwen / Tijdelijke blokhutten / Mantelzorg woning

1. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de bouw van tuingebouwen.
2. Het gebouw moet gebruikt worden voor persoonlijke verzorging (de verzorger of de te verzorgen persoon woont in het bijgebouw).
3. De constructie mag alleen op woongrond gebouwd worden en mag niet voor agrarische of andere doeleinden gebruikt worden.
4. De constructie moet mobiel zijn en moet van het terrein gehaald kunnen worden als het niet meer nodig is.
5. Per huishouden is slechts één bijgebouw toegestaan.

Aanbouwen

1. Alle aanbouwsels mogen maximaal 4 m lang zijn en mogen niet hoger zijn dan de eerste verdieping van het hoofdgebouw (indien hoger, niet meer dan 300 mm).
2. In sommige gevallen is er geen bouwvergunning nodig, maar wij raden u aan om contact op te nemen met uw gemeente en te controleren of er specifieke vereisten zijn in uw regio.
3. U hebt mogelijk een vergunning nodig voor een aanbouw als uw huis binnen een beschermd stadsgezicht valt, als het een gemeentelijk of nationaal monument is, of als uw gemeente beperkingen heeft. U kunt hier online controleren of dit van toepassing is op uw gebied: Omgevingsloket online - Startpagina

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met uw plaatselijke planningsautoriteiten om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Als u vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons deskundige team - wij helpen u graag verder. Bel ons op +31208905588 .