Blokhutten hebben van nature veel voordelen, waaronder een betere luchtkwaliteit dankzij het gebruik van natuurlijk hout. Dat draagt bij aan zowel uw fysieke als mentale gezondheid: u voelt zich productiever, komt echt tot rust en ondersteunt uw algehele welzijn. Om de luchtkwaliteit goed te houden en muffe ruimtes te voorkomen, is er wel enig onderhoud nodig. Denk daarbij aan jaarlijks behandelen van het hout (ook een voorwaarde van de garantie), het vermijden van het plaatsen van planten vlak naast de wanden, en zorgen voor een goede warmtebron. Maar dat is nog niet voldoende. Laten we daarom dieper ingaan op de mogelijke problemen bij slechte ventilatie in een blokhut en hoe die uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden.
Hoe ontstaan ventilatieproblemen in een blokhut?
Hoe beter een blokhut geïsoleerd is, hoe groter de kans dat er ventilatieproblemen ontstaan. Een goed afgesloten constructie laat nauwelijks lucht door, waardoor de binnenlucht snel muf en vervuild wordt. Daarnaast hopen warmte en vocht zich op. Staat de blokhut op een plek waar het veel regent? Dan kan het vocht ook binnen condenseren, wat leidt tot dauw op de muren. Dit is een ideale voedingsbodem voor schimmel en andere problemen, waar we straks dieper op ingaan.
Links een dubbele wand (44 + 44 mm), rechts een wand met gevelbekleding (44 mm + C)
Om meer in detail te treden over de constructie van een geïsoleerde blokhut, is het belangrijk om te weten dat deze meestal ofwel bestaat uit dubbele wanden (ook wel twin-skin genoemd) met isolatiemateriaal ertussen, of een enkele wand met gevelbekleding en isolatie daartussen. Deze dikke lagen maken de constructie minder ‘ademend’ en beter afgesloten dan een niet-geïsoleerde blokhut. Natuurlijk is isolatie cruciaal als u het hele jaar door comfortabel wilt genieten van een prefab blokhut, maar daardoor wordt goede ventilatie wel lastiger.
Condensvorming is een volkomen natuurlijk verschijnsel in ruimtes zonder goede ventilatie. Even een raam openzetten lijkt misschien een oplossing, maar dat is niet voldoende om het probleem echt aan te pakken. Zodra het raam weer dichtgaat, verdwijnt het effect snel. Wilt u echt effect merken, dan zou het raam de hele dag open moeten blijven, maar dat is allesbehalve praktisch, zeker niet met het oog op energieverbruik en effectieve ventilatie. Een raam of deur de hele dag openlaten zorgt er bovendien voor dat het in de zomer snel onaangenaam warm wordt en in de winter juist flink afkoelt. Geen wonder dus dat ventilatie een veelbesproken onderwerp is onder blokhutbezitters, wat ook blijkt uit het grote aantal mensen dat online zoekt naar: “hoe ventileer ik een blokhut?”.
De gevolgen van slechte ventilatie in een blokhut
Slechte ventilatie of onvoldoende natuurlijke ventilatie (zoals alleen ramen openen) kan schadelijk zijn voor zowel de bewoners als de blokhut zelf. Denk aan vervelende geurtjes van koken die blijven hangen, maar ook aan gezondheidsproblemen door vervuilde lucht, zoals allergieën of ademhalingsklachten die op termijn chronisch kunnen worden. De luchtkwaliteit in steden is vaak al slecht, maar binnenshuis kunt u daar wél iets aan doen door bacteriën, stof, allergenen, rook en andere schadelijke deeltjes buiten te houden.
Wat de blokhut zelf betreft, kan vocht binnenin de structurele integriteit van het gebouw aantasten, wat betekent dat de levensduur ervan korter kan worden. Maar hoe gebeurt dit? Het vocht condenseert en vormt zich als druppels op de muren, wat ideaal is voor schimmelgroei, die zich steeds sneller kan verspreiden. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat de blokhut moet worden gerenoveerd of zelfs helemaal onbruikbaar wordt. Omdat hout een natuurlijk materiaal is, betekent dit dat het na verloop van tijd kan vervormen, maar deze vervormingen kunnen minimaal zijn. De schade die wordt veroorzaakt door slechte ventilatie is echter onomkeerbaar.
Hoe ventileert u een blokhut op de juiste manier?
Er zijn verschillende manieren om een blokhut te ventileren, zoals:
• Natuurlijke ventilatie
• Ventilatieroosters
•Warmteterugwinningssystemen
Laten we deze methoden kort bekijken.
Natuurlijke ventilatie is vaak het eerste waar men aan denkt, maar zoals eerder besproken is dit onvoldoende en niet erg effectief.
Een andere manier van ventileren, die helaas ook niet voldoende is, is het plaatsen van ventilatieroosters. Ventilatieroosters zijn doorgaans klein, waardoor de luchtcirculatie minimaal blijft en problemen die ontstaan door een gebrek aan goede ventilatie niet worden voorkomen of opgelost. Bovendien is deze methode niet goedkoop: via de roosters komt koude lucht van buiten naar binnen, waardoor u meer moet stoken om de ruimte warm te houden. Houd er ook rekening mee dat ventilatieroosters voorzien moeten zijn van een beschermende afwerking en dat ze verstopt kunnen raken. In dat geval moeten ze zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Als het rooster of het beschermgaas beschadigd raakt, moet dit worden vervangen.
Warmteterugwinningssystemen zijn zowel kostenefficiënt als zeer doeltreffend. Een zogenoemde recuperator werkt door de binnenlucht uit te wisselen met de buitenlucht. Dankzij de slimme luchtstromen wordt de koude buitenlucht opgewarmd door de lucht uit de binnenruimtes. Zo blijft de blokhut aangenaam warm en bespaart u op stookkosten. Bovendien zorgt de constante luchtcirculatie voor een uitstekende ventilatie van de blokhut en voorkomt u dat vocht zich ophoopt en de constructie van het gebouw aantast.
Een doeltreffende oplossing voor ventilatie in blokhutten van Pineca.nl
Bij elk van onze geïsoleerde gebouwen vindt u het wandgemonteerde warmteterugwinningssysteem Mitsubishi Electric VL-100U5-E. Dit is een compacte recuperator die wij beschouwen als dé perfecte oplossing voor ventilatie in blokhutten.
Het is voordeliger dan alternatieve modellen, neemt minder ruimte in, is eenvoudig te installeren en werkt zeer effectief. Met dit ventilatiesysteem ademt u altijd frisse, allergenenvrije lucht in, zonder storende geluiden, want de ventilatoren zijn bijzonder stil. Bovendien beschermt het systeem uw blokhut én elk hoekje ervan optimaal.
Hoe het werkt: de VL-100U5-E recuperator is uitgerust met een Lossnay platenwarmtewisselaar, waar muffe en verse lucht doorheen stroomt. De binnenlucht verwarmt tijdens dit proces de inkomende buitenlucht, waardoor er nauwelijks warmte verloren gaat.
Technische voordelen van de recuperator VL-100U5-E:
• Slank en modern design
• Energiezuinig – 15 W in de lage stand en 31 W in de hoge stand
• 2 uitblaasrichtingen – horizontaal en verticaal
• Warmteterugwinningsrendement van 73–80%
• Stille ventilator – 25/37 dB
• Meegeleverde verlengbuizen van 50 cm
• Stroomkabel van 3 m
Dit apparaat werd bekroond met de “IF Design Award 2014” vanwege de stille werking, het fraaie ontwerp en de uitstekende functionaliteit.
Zoekt u dus een betaalbare én effectieve oplossing voor ventilatie in uw blokhut? Dan is dit hét systeem dat u nodig hebt. Verleng de levensduur van uw gekozen model en voel u elke dag energiek en verfrist door de recuperator te installeren nabij de ingang en het plafond. Zolang u een logische plek kiest, werkt het systeem optimaal en profiteert u van alle voordelen die het te bieden heeft.
Heeft u vragen over de juiste prefab blokhut voor uw situatie, technologische oplossingen, onderhoud of garantie? Neem dan gerust contact op met ons vriendelijke verkoopteam via +31208905588 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen u graag verder.